Airbus - Bremen
Case Study Airbus - Bremen

Nieuwe pieken in meetprecisie

Het is vanzelfsprekend, dat meetonnauwkeurigheden enorme negatieve gevolgen kunnen hebben bij de constructie van vliegtuigen. Daarom zijn kwaliteitscontrole en meettechniek zo belangrijk in de lucht- en ruimtevaart. En dat is ook de reden, dat Airbus niet minder dan zeven lasertrackers van Leica Geosystems in gebruik heeft in haar fabriek in Bremen. Door de tracker te gebruiken in combinatie met de nieuwe Leica T-Probe is het team in Bremen in staat geweest om aanzienlijke besparingen te bereiken, zowel in tijd als in geld.

Airbus Engineering and Manufacturing wordt centraal bestuurd, maar is afhankelijk van volledig geïntegreerde multi-disciplinaire en internationale samenwerkingspraktijken, waardoor de vaardigheden en technische kennis van 16 verschillende locaties in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot Brittannië worden gebundeld. Iedere locatie produceert complete vliegtuigsecties, die vervolgens voor de eindassemblage worden vervoerd naar Toulouse of Hamburg. Naast de individuele componenten voor de Duitse delen van het vliegtuig produceert het team in de fabriek in Bremen alle benodigde landingskleppen voor Airbus in het structurele assemblageproces. Zij prepareren ook de vleugelassemblies voor de A330 en A340 vliegtuigmodellen. Dit zijn veeleisende taken, die extreem hoge precisie vragen. Om er voor te zorgen, dat deze nauwkeurigheid in de praktijk ook wordt gehaald, zet het team in Bremen zeven lasertrackers in van Leica Geosystems.

Erwin Hoffmann is het hoofd van de negenkoppige afdeling voor meettechniek, wiens taken onder andere bestaan uit de inspectie van grootvolume componenten, afbreken en afvoeren van productiehulpmiddelen, het bewaken van inspectiesystemen en de on-site kalibratie van alle inspectiesystemen. Hij zegt: “Wij ontvingen onze eerste Tracker in januari 1999. Vanwege het soort problemen, dat we in die tijd ondervonden bij de productie van de EF200 – de Eurofighter – moesten we ofwel een groter stationair meetsysteem aanschaffen of een flexibeler systeem. Wij hebben toen een uitvoerige benchmarktest uitgevoerd, waarbij de lasertracker van Leica Geosystems als duidelijk het beste meetsysteem voor ons uit de bus kwam, op grond van zowel snelheid als rendement. Vandaag hebben we drie LTD500 Leica lasertrackers en verder nog vier van het meest moderne lasertrackers, de LTD800, in gebruik in Bremen…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print