Airbus - Toulouse
Case Study Airbus - Toulouse

Airbus A380 - De uitdaging voor grootschalige assemblage

De Airbus A380 is het modernste, grootste en krachtigste civiele vliegtuig uit de geschiedenis. Het werd voor het eerst getoond in december 2000, met de aanduiding "Het vlaggenschip van de 21e eeuw." Bij de ontwikkeling van dit vliegtuig waren luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en vluchtleidingsautoriteiten nauw betrokken.

Het vliegtuig heeft de meest moderne technieken aan boord in termen van materialen, systemen en industriële processen en voldoet aan de striktste internationale normen voor toelating. De Europese locaties in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Spanje nemen alle een deel van het ontwerp en de assemblage van het A380 vliegtuig voor hun rekening.

De Jean-Luc Lagardère locatie in Toulouse is speciaal gebouwd voor de A380: hier vind de eindassemblage plaats. De assemblagelijn voor de jongste Airbus bestaat uit diverse segmenten. De eerste eenheid verzorgt de assemblage van de dragende delen van het vliegtuig. De tweede eenheid voert tests uit op het geassembleerde vliegtuig en installeert de motoren. De derde eenheid voert de tests uit in de open lucht, die het vliegtuig voorbereiden op haar eerste vlucht.

Nieuwe uitdaging voor Assembly Station 40 van de eerste eenheid. Deze is verantwoordelijk voor de eindassemblage van het vliegtuig (beide secties en vleugels). Hiertoe worden diverse componenten met elkaar vergeleken. Strikte componentgeometrieën moeten worden aangehouden. Het project voor de assemblage van de A380 werd gestart in 1998. Er moesten vele nieuwe uitdagingen worden overwonnen: de buitengewone omvang van individuele secties, de ovalen vorm van het vliegtuig (rond voor andere vliegtuigen), dubbeldeks romp, enzovoort. Tevens moesten de gereedschappen, gebruikt voor de A340, worden overgedragen. Deze gereedschappen moesten met een zeer hoge nauwkeurigheid worden aangepast voor de eindassemblage van het vliegtuig en zij moeten regelmatig worden gecontroleerd, omdat zij de juiste ruimtelijke positie bepalen van de vliegtuigsecties…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print