BAE Systems - Samlesbury
Case Study BAE Systems - Samlesbury

Al twintig jaar volledig vertrouwen op lasertrackers voor kritische metingen

BAE Systems is een wereldwijd concern gericht op de ontwikkeling, levering en ondersteuning van geavanceerde defensie- en aerospace systemen ter land, ter zee en in de lucht. Als een van de grootste defensiebedrijven ter wereld en de grootste in Europa speelt het bedrijf een belangrijke rol in de wereldwijde productie van militaire vliegtuigen. De Typhoon, Tornado en Harrier jachtbommenwerpers van het bedrijf zijn alle frontlijn vliegtuigen van de Royal Air Force. BAE Systems is tevens een belangrijke partner in het F-35 Lightning II programma en produceert het Hawk geavanceerde opleidingsvliegtuig. Met een investering van circa 10 procent van de omzet in onderzoek en ontwikkeling is BAE Systems altijd een van de pioniers geweest met wat technisch mogelijk is in de wereld van de industriële meettechniek. De samenwerking van het bedrijf met Leica Geosystems dateert van 1991, toen de eerste commercieel leverbare lasertracker werd gelanceerd.

Toen de lasertrackers van Leica Geosystems bijna 20 jaar geleden voor het eerst op de markt werden geïntroduceerd, veroorzaakten zij een revolutie in de manier waarop componenten werden geïnspecteerd en de manier waarop mallen werden gebouwd. In plaats van te vertrouwen op masters en referenties en de arendsogen van ervaren operators, die de optieken en theodolieten richtten, was het nu mogelijk om eenvoudige operatoronafhankelijke meettaken uit te voeren door simpelweg een reflector op het inspectiepunt te zetten. Omdat een lasertracker met 3D XYZ coördinaten werkt – in plaats van in de 1D en 2D ruimte, zoals het geval is met theodolieten – is er relatief weinig ruimte voor bedieningsfouten.

In de vroege 1990s, toen productietechnieken om steeds krappere toleranties gingen vragen bij de onderlinge montage van componenten en het belang van de uitwisselbaarheid van reserveonderdelen in vliegtuigonderhoud belangrijker werd, begon BAE Systems te zoeken naar een manier om een hogere repeteerbaarheid en nauwkeurigheid te bereiken voor haat meettaken, daarbij tegelijkertijd de mate van afhankelijkheid van de vaardigheden van de operator verminderen voor de kwaliteit van de metrologische metingen…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print