BMW - Leipzig
Case Study BMW - Leipzig

Maatwerk - BMW in Leipzig

Het opzetten van een meetfaciliteit volgens eigen ideeën en visie in een nieuw gebouwde automobielfabriek, dat moet de droom zijn van iedere toegewijde technicus in de meettechniek. Voor de 11 mensen van de meetploeg van kwaliteitsbeheer in de carrosseriebouw, is deze droom nu uitgekomen – in de nieuwe BMW fabriek in Leipzig. In het kader van hun “Geometrische beveiliging in carrosseriebouw” project, kochten zij traditionele vaste CMM's en innovatieve mobiele optische meetsystemen. Voor de flexibele LTD800 lasertracker van Leica Geosystems, was dit een perfecte werkomgeving.

”Als je je bedenkt, wat de hoofdtaak is van het team, namelijk de advisering en ondersteuning bij metingen voor de carrosseriebouw, dan is onze lasertracker zeker het optimale meetmiddel voor de veelheid aan applicatiegebieden, vanwege zijn mobiliteit en veelzijdigheid. Door het gebruik van de combinatie van een lasertracker van Leica Geosystems en een Leica T-Probe, kan het Leipzig team nu optimaal haar doelstelling behalen, omdat ze nu beschikken over een volledige 3D mobiele coördinaten meetmachine, die het meetgebied niet blokkeert.” vertelt Joerg Illemann, account manager bij Leica Geosystems en verantwoordelijk voor BMW in Leipzig.

 

De lasertracker van Leica Geosystems is een eenvoudig transporteerbaar, mobiel coördinaten meetsysteem. Dankzij de ingebouwde laser interferometer kunnen metingen extreem snel en met grote precisie worden uitgevoerd. Ongeacht of er enkele punten of gehele vlakken worden gemeten: vanuit een enkele opstelling kan de lasertracker objecten meten met een meetvolume tot 80 meter (131 ft) in diameter en met een nauwkeurigheid van +/-10 ppm (ìm/m), bij een meetsnelheid tot 3000 punten per seconde. Toepassingsgebieden voor de Leica Geosystems lasertrackers zijn bijvoorbeeld hoogprecies gereedschapontwerp en -constructie of geometrische tests in de automobiel- en vliegtuigindustrie. Door de geïntegreerde Absolute Distance Meter (ADM), kunnen periodieke metingen, herhaalde tests en dergelijke opgaven volledig automatisch worden uitgevoerd; de positie van de lasertracker is altijd flexibel en kan worden aangepast aan de grootte van een object of aan de mogelijke beperkingen van de beschikbare ruimte.

 

De Leica Geosystems “Walk-Around” armloze en draadloze Leica T-Probe, die praktisch elk object waar dan ook kan meten met zes vrijheidsgraden (6DoF), heeft een belangrijke rol gespeeld voor BMW, toen werd gekozen voor het systeem van Leica Geosystems; lastige kabels of verbindingen zijn een kwestie van het verleden. Met de Leica T-Probe kunnen zelfs verzonken elementen en holten worden gemeten met een verbazende nauwkeurigheid: de precisie van afstandmetingen is +/-0.06 mm (2 Sigma) in een meetvolume tot 15 m (49 ft)…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print