BSH Bosch und Siemens Hausgeräte - München
Bosch Siemens Hausgeräte

Prototypen, processen en Prinzregententorten

Voor zoetekauwen is het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum bij Bosch Siemens Hausgeräte (BSH) luilekkerland: Honderden taarten worden daar dagelijks gebakken. Wat testtaarten zijn voor deze zoetekauwen, is de meetkamer bij BSH voor meettechnici: Een hoogprecieze 3D coördinaten-meetmachine Leitz Reference Xi garandeert in de geklimatiseerde ruimte de kwaliteit van de prototypen en eerste modellen van bakovens, inbouwfornuizen en magnetrons.

In de vestiging Traunreut in Beieren ontstaan Ceran-kookplaten, bakovens en magnetrons in allerlei soorten en maten. De fabriek produceert 800 verschillende versies inbouwfornuizen, 400 Ceran-kookplaatvarianten en 40 verschillende magnetrons. Plaatmetalen worden hier tot bakovens omgevormd, elektronische onderdelen worden met draden op elkaar aangesloten, deuren worden gemonteerd, sierframes en andere versieringen worden aangebracht. De gelukkige hobbykok kan zich verheugen op bijna oneindige functie- en designveelsoortigheid. Van de oven in XXL-formaat en de zelfreinigende variant tot koken op autopilot is alles te krijgen, wat het huishoudelijk werk eenvoudiger maakt.

Vooruitgang laat toleranties smelten
"Het design en de techniek van onze bakovens en fornuizen worden continu veranderd en verbeterd", bevestigt Florian Huber, Kwaliteitsmanagement Systemen. "Daardoor worden ook de toleranties van de afzonderlijke componenten steeds kleiner.“ Groeiende veelsoortigheid, hogere eisen aan precisie, grotere dimensies van de producten. Met de bestaande coördinaten-meetmachine bereikte BSH zijn grenzen. Voor het meten van prototypen en eerste modellen moest er een nieuwe oplossing komen.

Ingrediënt voor procesvrijgave
"Wij hebben gekozen voor een Leitz Reference Xi, omdat deze coördinaten-meetmachine de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft evenals de vereiste meetvolumes en de noodzakelijke dynamiek biedt. Omdat wij in toenemende mate in processen denken, stijgt ook het meetgebruik wat betreft procesvrijgave. Om dit extra gebruik te kunnen dekken, hadden wij een krachtigere meetmachine nodig", aldus Huber. De nauwkeurigheid van de Leitz Reference Xi ligt bij MPEE = 1,8 + L/350 micrometer, d.w.z. bij het meten van een lengte van 1 meter bedraagt de nauwkeurigheidsafwijking bijvoorbeeld slechts 4,7 micrometer. De meetkop LSP-X5 neemt per seconden 1.000 meetpunten op. . . . .

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print