CERN - Geneva
Case Study CERN - Geneva

De maat opnemen van het Universum

Het Europese deeltjesfysicalaboratorium CERN gebruikt de modernste lasertrackersystemen van Leica Geosystems om sleutelcomponenten op te meten van de grootste deeltjesversneller ter wereld.

De Europese organisatie voor nucleair onderzoek, CERN, is het grootste centrum voor deeltjesfysica ter wereld. Het laboratorium werd in 1954 gevestigd vlak bij Genève als een van Europa’s eerste samenwerkingsverbanden en is over de jaren uitgegroeid tot vooraanstaand voorbeeld van internationale wetenschappelijke samenwerking waarin tegenwoordig 20 lidstaten zijn samengebracht.

Om het eenvoudig te stellen: CERN onderzoekt waar materie van is gemaakt en wat het bij elkaar houdt. Het laboratorium biedt de meest moderne wetenschappelijke faciliteiten voor onderzoekers – versnellers, die de kleinste deeltjes kunnen versnellen tot net onder de snelheid van het licht en detectors om de deeltjes zichtbaar te maken.

Het laboratorium, dat gedurende de afgelopen 50 jaar bij meerdere gelegenheden de grenzen van wetenschappelijke kennis heeft teruggedrongen, is nu druk bezig met de voorbereidingen van haar grootste en meest ambitieuze onderneming to nu toe. De Large Hadron Collider, die volgens schema in 2007 zal worden geopend, zal de grootste versneller zijn, die ooit werd gebouwd. Hij gebruikt een bestaande tunnel van circa 27 kilometer lengte en 100m onder de grond. De tunnel ligt vlak in de buurt van de Frans-Zwitserse grens en werd voorheen gebruikt voor de voorganger van de LHC, de LEP…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print