Cerca - Romans
Case Study Cerca - Romans

Uitlijnen van CERN Collimatoren met twee meetarmen

Deeltjesfysica is een sleutelcomponent in de zoektocht naar nieuwe methoden voor het bereiken van hoge energieniveaus. Wat is de oorsprong van de massa van deeltjes? Hebben neutrino's werkelijk geen massa? De nieuwe CERN deeltjesversneller, de zogenaamde LHC (Large Hadron Collider) zal helpen met het vinden van antwoorden op deze vragen, en daarbij helpen nieuwe inzichten te vergaren over de aard van de materie. De LHC is het meest krachtige instrument ooit gebouwd met als doel de eigenschappen van elementaire deeltjes te onderzoeken.

De efficiëntie van de LHC is primair afhankelijk van haar extreem intense straal (d.w.z. haar verdichting tot energie en haar fijnheid). De uitdaging ligt in het vasthouden van deze hoge straalintensiteit binnen de versneller en de opslagring, helemaal tot aan de botsing punten en het eindresultaat van het uitgevoerde wetenschappelijke experiment – en dit allemaal ondanks de enorme energieniveaus in de deeltjesstraal. Om iedere afwijking van de juiste baan en dimensionale variatie uit te sluiten is CERN van plan om in totaal 125 collimatoren te installeren in de twee meest radioactieve gebieden van de ring van de versneller. Er zijn geen kwalitatieve stralen met hoge capaciteit mogelijk – en dus ook geen bruikbare wetenschappelijke resultaten – zonder extreem robuuste collimatie.

CERN benaderde Service de Mécanique Nucléaire (SMN) van CERCA, een bedrijf binnen de AREVA groep in Romans, Frankrijk, voor de opdracht om de 125 collimatoren te produceren. Ondanks sterke internationale concurrentie, werd de beslissing om met CERCA te werken gedeeltelijk ingegeven door de positieve ervaringen in de 1990er jaren, toen CERCA componenten leverde voor de supergeleidende versneller voor de LEP ring (Large Electron Positron Collider). CERCA – Compagnie pour l’Etude et la Réalisation de Combustibles Atomiques (Vereniging voor de Ontwikkeling en Productie van Nucleaire Brandstof) – werd dus het werk toevertrouwd van „ambachtelijke“ serieproductie van een reeks hightech prototypes…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print