Cranfield University
Cranfield University

Hoogprecieze inspectie voor de Europese Extremely Large Telescope (E-ELT).

De race loopt voor wie de 1000 spiegels zal gaan maken voor de Europese Extremely Large Telescope (E-ELT). Cranfield University in Engeland is begonnen met de productie van zeven spiegelsegmenten voor ‘het grootste oog op aarde naar de hemel’ met de hulp van hoognauwkeurige meetsystemen van Hexagon Metrology.

Het European Southern Observatory (ESO) bouwt de E-ELT, een telescoop op Aarde, die een diameter van 42m moet krijgen en is opgebouwd uit 1000 zeshoekige segmenten van elk 1.5m breed en slechts 5cm dik. De E-ELT is vier tot vijf maal groter en zal 15 keer meer licht opvangen dan de grootste optisch telescoop die vandaag operationeel is.

De productie- en meetopgaven voor dit project zijn aanzienlijk. Cranfield University is de enige organisatie in de UK met de capaciteiten om diverse fasen uit te voeren van het bewerken van de spiegelsegmenten met de gewenste nauwkeurigheid. De BoX (Big OptiX) van Cranfield is een gespecialiseerd slijp en meetsysteem en werd door Cranfield specifiek ontwikkeld voor de realisatie van deze spiegels.

In het Loxham Precision laboratory van Cranfield, dat wordt gesponsord door Hexagon Metrology, staat een Leitz PMM-F 30.20.10 CMM. Dit ultra hoognauwkeurige (UHA) meetsysteem wordt gebruikt om de prestaties van de Cranfield BoX slijpmachine te verifiëren en de spiegelsegmenten te meten.

Professor Paul Shore, hoofd van Precision Engineering in Cranfield University, zegt: “Wat we in onze BoX machine hebben is een ultra-precisie slijp- en meetsysteem ontwikkeld door Cranfield, dat het werkstuk slijpt en enkele in-proces metingen uitvoert. De Leitz PMM-F wordt vervolgens gebruikt voor…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print