DaimlerChrysler - Bremen
Case Study DaimlerChrysler - Bremen

Leica T-Probe & T-Scan combo perfecte voor carrosserie-inspecties

DaimlerChrysler vertrouwd op de “Walk-Around” draadloze taster & high-speed handscanner van Leica Geosystems voor optimale passing van onderdelen.

Het eerste, dat men opmerkt tijdens een wandeling door de schijnbaar eindeloze gangen van de ultra-moderne fabriek van DaimlerChrysler in Bremen is de vrijwel volledige afwezigheid van mensen. Honderden robots voeren hun werk uit met chirurgische precisie. Zij brengen verschillende plaatmetalen delen op hun plaats, lassen ze aan elkaar, verplaatsen gereedgekomen componenten naar het volgende station en transporteren eindproducten langs het plafond om het gebruik van de ruimte te optimaliseren. Vanaf een afstand lijken de alomtegenwoordige robots te dansen. De enkele fabrieksarbeiders die men ziet gebruiken “ouderwetse” fietsen om snel van het ene deel van de fabriek naar het andere te sprinten: hightech en lowtech leven hier in harmonie naast elkaar.

Technologische vooruitgang in de productieprocessen betekent, dat er meer uitdagende carrosserievormen de sprong kunnen maken van de tekentafel naar de assemblagelijn. Nog niet zo lang geleden hadden auto's relatief eenvoudige vierkante vormen, waarbij individuele onderdelen min of meer rechttoe, rechtaan op elkaar aansloten. Moderne auto's hebben echter veel complexere vormen dan de auto's van vroeger. En de taak om te controleren hoe deze onderdelen op elkaar passen is eveneens complexer geworden.

De Body-In-White (BIW) Rollout en Proces Optimalisatieafdeling pakt precies deze taak aan: aan haar is de taak toevertrouwd om te controleren hoe de diverse carrosseriecomponenten op elkaar aansluiten. En belangrijker, op basis van hun metingen wordt specifieke feedback geleverd aan de productiefaciliteiten, zodat gerichte aanpassingen kunnen worden gemaakt aan de gereedschappen.

Operationeel Ingenieur Henning Siemers is betrokken bij de BIW metingen en inspectietaken. Hij legt uit: “Het is onze taak om de nauwkeurigheid van de maatvoering te garanderen voor de gehele BIW . Natuurlijk bestaat elke BIW uit vele individuele onderdelen en die moeten allemaal perfect op elkaar passen…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print