EBCC - Wroclaw
Case Study EBCC - Wroclaw

EBCC verbetert productiekwaliteit van gietaluminium met witlicht meetsysteem

EBCC, gevestigd in Wrocław in Polen, werd opgericht in de vroege 1960s en heeft zich vanaf 1999 gespecialiseerd in de productie van gietaluminium. Het bedrijf produceert jaarlijks ongeveer 6.5 miljoen aluminium remklauwen en is daarmee de tweede grootste producent in Europa. EBCC is onderdeel van de ACE groep, opgericht in 2006, wier activiteiten zich concentreren in drie werkmaatschappijen: Fuchosa in Spanje richt zich op de productie van gietijzeren componenten. Feramo, een ijzergieterij in Brno, Tsjechische Republiek en EBCC. De klanten van de ACE groep zijn onder andere de grootste Europese leveranciers remmodules, zoals Continental Teves, TRW Automotive en Robert Bosch en de producten worden gemonteerd in de meerderheid van de in Europa geproduceerde auto's.

Witlicht meettechniek schittert

EBCC, dat is gespecialiseerd in het gieten van aluminiumlegeringen, selecteerde een Cognitens Optigo systeem ter ondersteuning van haar dimensionale kwaliteitsinspectie en reverse-engineering in haar fabriek. Het complexe productieproces waaronder het maken van gietmallen, geautomatiseerde gietlijn, 5 assige bewerkingscentra en geavanceerd vormsimulaties, vraagt naar proces- en kwaliteitscontrole om een hoge kwaliteit te kunnen bereiken.

De voorkeur werd gegeven aan de Cognitens witlicht technologie vanwege diverse 3D meet- en digitaliseertoepassingen, inclusief het kalibreren van componenten en hulpmiddelen en verbeteringen van toekomstige productontwerpen.

Kwaliteit – Een strategische prioriteit

Het aanhouden van de hoogste kwaliteit is een strategische element in het beleid van EBCC. Dit wordt bereikt door, onder andere, de fysieke en chemische, mechanische en dimensionale parameters bij iedere stap in het productieproces te controleren. Om de productkwaliteit te verbeteren en de productie van eerste artikelen te versnellen, besloot EBCC om haar afdeling kwaliteitscontrole uit te rusten met een Cognitens Optigo 200 DI systeem.

Na een technische evaluatie van de mogelijkheden van het Optigo systeem, stelden de ingenieurs van EBCC vast, dat het van grote betekenis zou zijn bij de ondersteuning van:

Ontwikkeling van prototypes met behulp van zandmallen

Bouwen van gietvormen en toebehoren

Meting en kwalificatie van componenten voor de productie

Kwaliteitscontrole van productieseries

Genereren van STL (polygoonnetwerk) modellen voor engineeringstudies, reverse-engineering en digitale archivering.

Vanwege hun uitstekende ervaringen met Optigo, adviseerde Fuchosa (zusterbedrijf van EBCC in de ACE groep en sinds lange tijd klant van Cognitens) EBCC hoe de systeemmogelijkheden volledig benut konden worden in hun belangrijkste toepassingen.

Precieze 3D metingen in een aluminiumgieterij

“Dankzij Optigo kunnen we eenvoudig een volledig 3D oppervlakanalyse uitvoeren, wat vooral belangrijk is voor het kwalificeren van de dimensionale kwaliteit van gietwerk”, zei dhr. Szczerbik Marek, kwaliteitsmanager bij EBCC. “We gebruiken Optigo voor het inspecteren van componenten en gereedschappen en vergelijken deze met de normaal. De functies voor 3D kleurenkaart en 2D dwarsdoorsneden in Optigo hebben bewezen van grote waarde te zijn voor onze kwaliteits- en vormanalyses”.

Met behulp van de Mapped Space technologie van Optigo inspecteert EBCC componenten met afmetingen tot 500 x 500 mm met behulp van een aangepast hulpmiddel zonder fotogrammetrische richtmerken op de gegoten componenten. Dit reduceert de voorbereidingstijd voor de metingen tot een minimum en maakt het mogelijk om binnen enkele minuten inspectierapporten te produceren.

Korter tijd voor eerste monsters

“Optigo bewees zijn waarde voor het meten van gietvormcomponenten en het analyseren van digitale assemblage aansluitingen en afmetingen van interne ruimten. Optigo helpt ons om problemen sneller op te lossen en verkort de tijd om een eerste monster te produceren” zei Szczerbik Marek.

Naast diverse dimensionale inspectieapplicaties maakt EBCC ook gebruik van hun Optigo systeem om gedigitaliseerde 3D modellen van hoge kwaliteit te maken vanaf componenten en gereedschappen. Met behulp van de Optigo - PolyWorks™ integratie genereert EBCC automatisch polygoonnetwerk (STL) modellen en voert het reverse-engineering bewerkingen uit. De geproduceerde puntenwolk en polygonale modellen worden gebruikt voor geavanceerd vormstudies en voor het sluiten van de cirkel met productontwerp…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print