Matrix - Schio
Matrix - Schio

Kwaliteit en snelheid gaan hand in hand

Wat zit er achter een ponsgereedschap van een paar honderd euro, dat tegelijkertijd een sleutelcomponent is voor het bewerken van miljoenen gestanste onderdelen? Materiaaltechniek, expertise, kwaliteit, nauwkeurigheid, logistiek, snelle levering. In Italië zijn er slechts vier van deze high-end fabrikanten van deze zeer speciale gereedschappen, en iets meer dan twintig wereldwijd. En zij zijn allemaal gespitst op een bittere wedstrijd die ons doet denken aan sportraces - doe je best in de korst mogelijke tijd.

Stefano Saggin, de eigenaar van Matrix, gevestigd in Schio, Vicenza, Italië, beschrijft met weinige maar effectieve woorden de klanten waarmee de stansgereedschapmakers te maken hebben: “Verbazend genoeg investeert onze gemiddelde klant aanzienlijke sommen geld in machinegereedschap - stansmachines in ons specifieke geval -, maar zijn ze uiterst terughoudend om reservegereedschappen op voorraad te nemen. Dit zijn relatief goedkope artikelen (gemiddeld een paar honderd euro), maar zij worden over het algemeen besteld als zij per direct nodig zijn en onmiddellijk moeten worden geleverd, omdat anders de productie tijdelijk moet worden stilgelegd. Daarom is onze activiteit niet alleen gericht op technologie en kwaliteit, maar ook op de extreme optimalisatie van de fabricagelogistiek.”

De gemiddelde tijd voor de fabricage van een gereedschap – van ruw materiaal tot gereed voor aflevering – is ongeveer 15 dagen. Dit is inclusief ruwe voorbereiding, warmtebehandeling en afwerking. In de loop der jaren heeft Matrix haar fabricagemethoden verfijnd en vandaag kunnen zij een opdracht uitvoeren binnen 24 uur.

“Onze gehele productie – vervolgt Saggin – is afhankelijk van besturingssoftware, die we zelf hebben ontwikkeld. Deze coördineert alle activiteiten, die nodig zijn om 26.000 verschillende artikelen te hanteren.

Een gerelateerd bedrijf verzorgt de fabricage van halfproducten, die worden opgeslagen en constant beschikbaar gesteld binnen een nauwkeurig voorraadbeheer. Op dit punt van de productiecyclus, vereist het gereedschap nog slechts enkele uren, soms zelfs nog minder, voor afwerking en kwaliteitscontrole. Tot aan de ontvangst van de opdracht voert de software deze taken uit: identificeert de halfproducten, genereert de bewerkingsprogramma's voor de bewerkingscentra en computerapparatuur en creëert meetprogramma's voor de DEA GLOBAL CMM, die de dimensionale eindcontrole uitvoert.

Onze bewerkingscentra bestaat uit een team robots, waarin de aanvoer van halfproducten is geautomatiseerd op basis van leverprioriteiten. In aanmerking genomen, dat iedere keer slechts een minimale hoeveelheid gereedschappen wordt besteld, volgt daaruit, dat gereedschappen nooit in grote aantallen worden geproduceerd. Vaak is het bewerkte werkstuk verschillend van het vorige en ook van het volgende. Dit werkt met uiterste efficiëntie, dankzij de parameterisatie van de karakteristieken van…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print