NASA Goddard - Greenbelt
Case Study NASA Goddard - Greenbelt

Perfectioneren van de laatste ontmoeting met Hubble

Lasertrackersysteem van Leica Geosystems verzorgt "Reality Check" bij NASA

Als NASA in gedachten komt, dan denkt men meteen aan hun missie om ruimteschepen naar de maan en daar voorbij te zenden. Toch heeft dit instituut nog een tweede mandaat. Alles dat NASA in een lage baan om de aarde brengt moet weer veilig thuis worden gebracht na de houdbaarheidsdatum. Met een verwachte levensduur van 20 jaar, speculeerde de wetenschappelijke gemeenschap of de Hubble ruimtetelescoop zonder reparaties zou uitvallen in de komende paar jaren. Na jaren van discussie en publieke verontwaardiging om de geliefde Hubble te redden kondigde NASA een vijfde en laatste Shuttlemissie aan naar de Hubble. De bemanning van Servicing Mission 4, bestaande uit zeven astronauten, zal de laatste restauratie van het observatorium uitvoeren in september 2008. Sinds haar lancering in 1990 heeft de telescoop meer dan 750.000 foto's van het heelal teruggestuurd en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de moderne astronomie en ruimteonderzoek.

Deze extreme facelift zal tijdwinst opleveren voor het ruimteobservatorium…het jaar voor pensionering wordt uitgesteld tot 2013. In de tussentijd moet het uiteindelijke lot van de telescoop nog worden beslist door NASA. Op basis van uitgebreide analyse heeft het ruimteagentschap geconcludeerd, dat de Hubble waarschijnlijk niet spontaan naar de aarde zal terugkeren voor 2020. In het NASA Goddard Space Flight Center, in Greenbelt, Maryland worden de voorbereidingen getroffen om de telescoop uiteindelijk uit haar baan te halen.

De Hubble bevindt zich in een baan om de aarde op een hoogte van 353 mijl en interessant genoeg heeft het 13-ton wegende observatorium geen voortstuwingsmechanisme. NASA werkt aan een plan, waarbij hun nieuwe shuttle of een ander robotvoertuig autonoom aankoppelt aan de telescoop, zo de extra voortstuwingskracht aanbrengt en haar uit haar baan duwt terug naar de aarde. Reisdoel: een onbewoond gedeelte van de Stille Oceaan. Hoewel het project voor een deorbit module is afgeblazen, gaat de zoektocht naar sensortechnologie en het ontwikkelen van een koppelingsinrichting op volle snelheid door. Deze inrichting zal tijdens Servicing Mission 4 aan het uiteinde van de telescoop worden gemonteerd…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print