Opera - Gran Sasso
Case Study Project Opera - Gran Sasso

De Leica TDA5005 richt de grootste camera ter wereld uit

150 fysici, 36 instituten in 13 landen en een budget van 120 miljoen euro: Opera is een internationaal project uitgevoerd in samenwerking met CERN en met de participatie van de CNRS (National Centre for Scientific Research) gericht op het reproduceren op Aarde, onder bekende omstandigheden, het natuurlijke fenomeen van de transformatie van muon neutrinos in tau neutrinos. Het einddoel is om een theoretisch model te valideren, dat de Grand Unification Theory van de fysica zou ondersteunen.

“Dit onderzoek klinkt wellicht esoterisch, maar het is eerst en vooral uiterst praktisch en experimenteel. Er zijn een aantal belangrijke technologische uitdaging bij betrokken om micrometerprecisie te bereiken in een richtdoel met een gewicht van 1300 ton. Tegelijkertijd betekent dit een onderzoek naar de samenstelling van materie en welke rol deze mysterieuze deeltjes kunnen hebben gespeeld in de allereerste momenten van het universum”, verklaart Dario Auterio, een fysicus van het Instituut voor Atoomfysica in Lyon (CNRS) en hoofd van de neutrino's onderzoeksgroep.

Binnen het kader van dit onderzoek is een neutrinodetector opgesteld in het Gran Sasso nationale laboratorium, het grootste ondergrondse laboratorium ter wereld met een oppervlakte van 18000 m². Deze locatie werd geselecteerd vanwege de 1400 meter rots er boven om de detector te beschermen tegen kosmische straling, die de metingen zouden vervuilen. De neutrino's, die door de groep onderzoekers wordt gemonitord, werden speciaal geproduceerd door CERN, de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek op een locatie onder de Frans-Zwitserse grens vlakbij Genève. Een deeltjesversneller vuurt protonen af op een blok grafiet. De geproduceerde deeltjes worden dan in een kilometerslange vacuümbuis gestuurd en naar de detector gedirigeerd, waar ze desintegreren en iedere seconde miljarden neutrino's voortbrengen. De muon neutrino verspreiden zich in rechte lijnen... dwars door de Aarde, omdat neutrino ware geesten zijn. Over het algemeen reizen zij door de...

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print