Palazzo Madama - Torino
Case Study Palazzo Madama - Torino

2000 jaar oude architectuur, dichtbij genoeg om aan te raken dankzij opmeet- en freestechnieken

Mensen wandelen op en neer de pulserende winkelstraat. Zachte muziek klinkt uit de cafés aan de drukke piazza's. Het verkeer dringt zich door de steegjes. Alles is in beweging in Turijn. Vrijwel alles. Al 2000 jaar trekt de drukte van de straat langs het Palazzo Madama in het hart van de stad waar eens de Savoy dynastie gevestigd was. De Regione Piemonte (Piemont Regionale Raad) gaf Hexagon Metrology de opdracht om een 1:30 schaalmodel te maken van het eerbiedwaardige gebouw met behulp van CNC freestechnieken.

De wortels van het Palazzo Madama reiken terug tot de tijd van het Romeinse Rijk. Het gebouw is in de loop der eeuwen talloze male verbouwd. Van een fort in de Middeleeuwen ontwikkelde het zich tot een schitterend paleis. Het Palazzo dank zijn huidige uiterlijk vooral aan Filippo Juvarra, een van de grootste architecten uit de Barokperiode. Juvarra bouwde de majestueuze gevel en de voorste structuur in de 18e eeuw. Het gebouw toont daarom twee gezichten aan de wereld: de Barok is aan de voorzijde gevangen. Om drie eeuwen terug te gaan in de tijd hoeft men slechts enkele stappen te nemen naar de achterzijde van het paleis waar het middeleeuwse fort nog steeds zichtbaar is. Tegenwoordig is het Museo Civico d’Arte Antica (Stedelijk Museum voor Oude Kunsten) in het paleis gevestigd.

Uitvoerig renovatiewerk was noodzakelijk in de late 1980er jaren en liep tot 2006. Diego Giachello, een freelance architect uit Turijn, verzorgde de algehele renovatie van het historische gebouw. Hij was ook verantwoordelijk voor het maken van het kunstharsmodel. “Als onderdeel van de renovatie moesten we het interieur en de gevel opmeten in samenwerking met Geomar. Als gevolg hiervan was het meeste van de 2D meetdata nog steeds beschikbaar. Dat gaf ons het idee om een driedimensionaal model te genereren.” zegt Giachello…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print