SFS intec - Heerbrugg
Case Study SFS intec - Heerbrugg

Veelzijdig gebruik van de Leitz PMM-C Ultra met kleine precisiecomponenten

In de productiehallen worden artikelen geperst, gedraaid, geslepen en gerold. Gehamer en gekletter vult elk hoekje en gaatje. Duizenden kleine componenten vallen in de aan hen toegewezen opvangbakken. Op het eerste gezicht is het plaatje misleidend: hier regeert diversiteit. Het Zwitserse concern SFS intec concentreert zich op het ontwerp en de fabricage van klantspecifieke precisie gevormde onderdelen, speciale schroeven en mechanische bewegingselementen. Haar klantenkring is breed en gevarieerd: SFS intec ontwerpt en fabriceert onderdelen voor de automobiel, aerospace, hang- en sluitwerk, recreatie, elektrische, elektronische, vensters en deuren industrie. De Leitz PMM-C Ultra heeft bewezen net zo veelzijdig te zijn als scala aan onderdelen geproduceerd door SFS intec. Kwaliteitscontrole wordt van alle kanten aangemoedigd op het Hoofdkantoor van het bedrijf in Heerbrugg, Zwitserland.

Voordat een precisie vormdeel, speciale schroef of bewegingsenergie kan worden geïnstalleerd in het eindproduct, moet het diverse processtuk doorlopen. Bij SFS intec begint de ontwikkeling met de overeenstemming van reconstructietekening van een klant. Het doel: door nauwe samenwerking met de klant er voor te zorgen, elk onderdeel juist functioneert en economisch kan worden gefabriceerd. Of het nu gaat om een tandwiel in een kernaandrijving, een miniatuurschilder voor een mobiele telefoon of een overbrengingscomponent van een boor. Verder is het de taak van de ontwikkelaar om het onderdeel zo te ontwerpen, dat het kan worden gefabriceerd met behulp van poedermetallurgie of koudvormen – technologieën, die in Heerbrugg worden toegepast. Voor complexe geometrieën geeft SFS intec boven alles de voorkeur aan poedermetallurgie. Als het een kwestie is van grote sterkte en serieproductie, dan wendt SFS intec zich tot koudvormen.

Cruciaal voor de kwaliteit van de componenten, die kunnen worden geproduceerd met behulp van koudvormen – zoals rondsels voor starters of riemsystemen – is de kwaliteit van het gereedschap. Het juiste ontwerp van de stempel en matrijs is de verantwoordelijkheid van de ingenieurs in de technische afdeling van SFS intec. Slijpen, vonkerosie, draaien en frezen zijn ook onderdeel van het werk van een instrumentmaker. De gereedschappen worden geïnspecteerd met behulp van twee Brown & Sharpe coördinaten meetmachines, beide Chameleon modellen, die sinds 2000 in gebruik zijn. Tot de aanschaf van de Leitz PMM-C Ultra vijf jaar later werden veel meettaken uitgevoerd op deze coördinaten meetmachines. De steeds hogere eisen van klanten – voornamelijk uit de automobielindustrie – loopt parallel met de groei in prestaties van de coördinaten meetmachines zelf. De noodzaak voor een nauwkeuriger machine ontstond vanuit de vraag om steeds complexere meettaken uit te voeren. De keuze voor de Leitz PMM-C Ultra was gebaseerd op zijn goede prijs-prestatieverhouding, hoge nauwkeurigheid en snelheid. Vooral de hoge nauwkeurigheid van de machine in scanmodus was indrukwekkend…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print