Thoeni Manufacturing
Case Study Thoeni Manufacturing

Retro, maar in goede conditie

Hoe kan men bij stijgende eisen aan de kwaliteitsborging de bestaande machines op de meest actuele stand houden? De oplossing is een Retrofit. Thöni Manufacturing GmbH doet het voor. Hun bijna twee decennia oude coördinaten-meetmachine heeft de onderneming m.b.v. een moderniseringspakket van Hexagon Metrology op groeikoers gebracht.

De onderneming is gespecialiseerd in de bewerking van hoogprecieze, middelgrote, kubieke werkstukken in kleine en middelgrote series. De productielijn kan onderdelen met een gewicht van maximaal 5 ton aan. Uit de ruwe gietstukken ontstaan in de fabriek behuizingen voor windkrachtcentrales, tractorchassis, assen voor bosvoertuigen, tafelplaten voor bewerkingsmachines en andere componenten in extra grote afmetingen voor machinebouw, windkracht en automotive.

Meetmachine volledig geïntegreerd
Een pallettransportsysteem vormt het middelpunt van de productie, die de pallets met de werkstukken van een bewerkingsstation naar de volgende transporteert. Horizontale en verticale bewerkingscentra, leerboorwerken, slijpmachines en handmatige werkplekken volgen elkaar op. Ook de meettechniek is volledig in het proces geïntegreerd.

Een Leitz PMM met een meetbereik van 4000 x 2000 x 1600 mm is in een extra geklimatiseerde ruimte ook verbonden met het palettransportsysteem. De afzonderlijke kapseling zorgt voor meer temperatuurstabliteit en houdt de meetmachine schoon. De werkstukken worden direct op de meetmachine getransporteerd en CNC gemeten. Sommige orders vereisen een 100%-controle, bij andere orders is een steekproefcontrole voldoende. Een steekhoudende rapportage is bij alle orders verplicht.

Voorziening van reserveonderdelen gegarandeerd
En de onderneming groeit. Binnen een jaar is het werkteam verdubbeld. Dienovereenkomstig worden ook de orderboeken gevuld. De 19 jaar oude meetmachine moest bijgewerkt worden. „Nauwkeurigheidsproblemen hadden wij met deze machine niet“, zegt Michael Warta, bedrijfsleider bij Thöni Manufacturing. De meetnauwkeurigheid van de Leitz PMM ligt bij 3 tot 5 micrometer. Alle kenmerken, die op minder dan 20 micrometer getolereerd zijn, worden met de Leitz PMM gemeten. „Een overduidelijk probleem was echter de voorziening van reserveonderdelen, die niet 100% meer gegarandeerd was.“ Een Retrofit van Hexagon Metrology bood uitkomst...

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print