Thyssen Nordseewerke - Emden
Case Study Thyssen Nordseewerke - Emden

Dimensionale controle en analyse bij Thyssen Nordseewerke

Thyssen Nordseewerke GmbH, in Emden aan de kust van de Noordzee, heeft een lange traditie, die terug gaat tot 1903, toen de scheepswerf werd opgericht als de “Nordseewerke Emder Werft und Dock Aktiengesellschaft”. Circa 500 koopvaardijschepen en 60 onderzeeboten en fregatten zijn er tot op heden gebouwd. Met een personeelsbezetting van circa 1350 is de werf op dit moment een van de modernste scheepsbouw ondernemingen in Europa en produceert hoogkwalitatieve containerschepen, speciale vaartuigen, ijsbrekers, fregatten en onderzeeërs.

Bij Thyssen Nordseewerke worden schepen gebouwd op de helling. Componenten en segmenten met een gewicht tot ongeveer 350 ton worden gefabriceerd in de omliggende hallen, voordat de secties op de helling worden gehesen voor montage. “Best-fit” constructie vereist de uiterste precisie bij de fabricage en metingen tijdens alle fasen van de productie. Productie en kwaliteitscontrole managers hebben er daarom voor gekozen om het Leica Geosystems DCA-TPS systeem te gebruiken voor doorlopende controle en on-site metingen.

Alle metingen binnen de romp zijn gerelateerd aan de gemarkeerde aslijn of aan een referentielijn parallel hieraan en een vooraf vastgesteld "primair objectpunt" voor de coördinaten van het tweede vlak. Markeringen op schotten, de waterlijn of gedefinieerde objectpunten binnen de ruimten leveren referentie voor hoogte. In de constructie van onderzeeërs wordt het vlak van de hoofdas of het centrale vlak gebruikt bij het uitzetten. Speciale navigatie- of sonarcomponenten worden uitgezet met behulp van een primaire referentielijn…

Contact opnemen

Hexagon Metrology B.V. - Nederland, België en Luxemburg

Verkoop, service & ondersteuning Contactgegevens voor uw regio

» Contact

» Aanvraagfomulier

» E-Mail

Hexagon Metrology B.V.
Precision Center Benelux
Van Elderenlaan 1
5581 WJ Waalre
Nederland

Tel: +31 40 222 2210
Fax: +31 40 222 1715Print Print